Makerspace

De Makerspace is de centrale bouwsteen van al onze activiteiten binnen het Experience Center. Met de Makerspace geven we modelbouwers de mogelijkheden om hun hobby te beoefenen waar zij thuis misschien geen of onvoldoende ruimte voor hebben.

Door de ontwikkeling op de huidige woningmarkt zien we dat de hobbykamer die zo gewenst was toch helaas achterwege moet blijven en ook is het investeren in divers specialistisch gereedschap zoals 3D printers, laser snijmachines, CNC freesmachine en andere meer high end gereedschappen vaak een stap die veel modelbouwers en vooral jongeren zich niet kunnen veroorloven. Door een hobbyruimte inclusief deze gereedschappen ter beschikking te stellen creëren we een extra markt voor de mensen die de hobby wel willen doen maar niet konden doen.

Dit in combinatie met onze ruime openingsuren zorgt ervoor dat we veel modelbouwers aan zullen trekken die gebruik zullen maken van deze ruimte, maar daarnaast ontstaat er een ook een natuurlijke mix van ervaren modelbouwers die er komen en nieuwe / jonge modelbouwers die willen beginnen aan de hobby en hierbij begeleiding zoeken hoe deze hobby te starten. Door deze groepen samen te brengen ontstaat er een uitwisseling van kennis en ervaring tussen beide groepen zonder dat hier direct externe begeleiding bij nodig is.

Daarnaast gaan wij ook workshops organiseren waarin we zowel modelbouwers als de jeugd mee gaan nemen in een unieke ervaring waar ze in aanraking komen met de techniek zonder de hoge drempel van theoretische kennis. Wij kunnen op een speelse en leuke manier laten zien hoe techniek en natuurkunde werken door middel van bijvoorbeeld een workshop waarmee jongeren in vier cursusavonden hun eigen RC auto moeten bouwen met hulp van een ervaren modelbouwer, waarna vervolgens de teams onderling een competitie houden op een van onze eigen RC banen.

Door de jeugd op deze interactieve manier bezig te laten zijn met techniek kunnen wij zorgen voor de zo belangrijke koppeling tussen de jongeren die nog niet weten wat ze later willen worden, en de technische opleidingen, zonder ze gelijk af te schrikken met alleen maar theorie. De laatste jaren is een duidelijke trend zichtbaar waarmee scholen ook inzien dat puur theoretisch opleiden niet de oplossing is voor technische mensen. Veel jongeren zijn de afgelopen jaren weggelopen voor de techniek door de steeds groter geworden last van theorie in de opleidingen.

Door de opleidingen weer leuk en praktisch op te pakken ontstaat een nieuwe aanwas aan technisch personeel die hard nodig is voor onze maatschappij. Denk hierbij aan de elektricien, de loodgieter, de timmerman maar ook de engineer die ons in de toekomst moet beschermen tegen het stijgende waterniveau. Vele jongeren met een ambitie voor techniek worden afgeschrikt door de hoge theoretische belasting van de opleidingen.

Doordat wij al jaren samenwerken met diverse scholen in de omgeving hebben wij een goed netwerk waarin wij jongeren kunnen doorverwijzen naar scholen die zelf inmiddels ook meer praktische opleidingen organiseren om deze grote groep aan boord te houden voor de techniek.